Οδηγίες

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, πριν την κατάθεση του αιτήματος για έκδοση διαβατηρίου.

Ο ενδιαφερόμενος, που επιθυμεί να εφοδιαστεί με διαβατήριο, προσέρχεται αυτοπρόσωπα στο Γραφείο Διαβατηρίων του τόπου κατοικίας του και καταθέτει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία εκτυπώνεται μετά την καταχώρηση των στοιχείων του, σε ηλεκτρονική φόρμα από την υπηρεσία παραλαβής. Εν συνεχεία, αφού προηγουμένως ελέγξει λεπτομερώς την αίτηση - υπέυθυνη δήλωση, την υπογράφει επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο της. Παράλληλα υποβάλλει τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Εφ’ όσον στο πρόσωπό του συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν αδύνατη ή δυσχεραίνουν ουσιωδώς την μετακίνησή του και αποδεικνύονται με ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου, για την παραλαβήτων δικαιολογητικών μεταβαίνει στον ενδιαφερόμενο υπάλληλος της υπηρεσίας.

Ανάλογα, εάν πρόκειται για αρχική έκδοση, ανανέωση, αντικατάσταση, ή απώλεια - κλοπή, κατατίθεται το αντίστοιχα εκτυπωθέν έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης.

  • Συγκεκριμένα, εφ' όσον πρόκειται για άτομο που εκδίδει πρώτη φορά διαβατήριο από την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, καταθέτει έντυπο αίτησης με κωδικό Ε1β. Έστω υπόψη ότι, και εάν ακόμη κατέχει παλαιό διαβατήριο, εκδοθέν από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - Επαρχείο - Προξενείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 417/93, το αίτημά του για έκδοση διαβατηρίου αντιμετωπίζεται ως νέο και ως εκ τούτου υποβάλλεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε1β.
  • Εάν έχει εκδοθεί στο παρελθόν διαβατήριο από την ΕΛ.ΑΣ. με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, το οποίο όμως έχει λήξει ή πρόκειται να παύσει η ισχύς του εντός δώδεκα (12) μηνών από της υποβολής του αιτήματος, κατατίθεται έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης Ε2β.
  • Εάν πρόκειται για αντικατάσταση ήδη υπάρχοντος διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, κατατίθεται έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης Ε3β.
  • Τέλος εάν έχει προηγηθεί κλοπή, απώλεια, ολική καταστροφή ή υπεξαίρεση διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και ζητείται η έκδοση νέου, κατατίθεται το έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό Ε4β.

Στην περίπτωση κλοπής - απώλειας, ολικής καταστροφής ή υπεξαίρεσης διαβατηρίου τα στοιχεία της αίτησης που αφορούν στον αριθμό του παλαιού διαβατηρίου και στην ημερομηνία λήξης του, συμπληρώνονται από τα Γραφεία Διαβατηρίων - Σημεία Παραλαβής Δικαιολογητικών.

Όταν ο αιτών είναι ανήλικος, για την υποβολή των δικαιολογητικών απαιτείται πέραν αυτού και η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασκούντα την επιμέλεια. Όταν η επιμέλεια ασκείται από τους δύο γονείς, αρκεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενός και η έγγραφη συναίνεση του άλλου γονέα, του οποίου το ιδιόχειρο της υπογραφής βεβαιώνεται από οποιαδήποτε αρμόδια Διοικητική Αρχή. Όταν δεν μπορούν να παραστούν οι γονείς, για λόγους ανωτέρας βίας, παρίσταται οποιοσδήποτε συγγενής του ανηλίκου, ο οποίος εξουσιοδοτείται σχετικά από τον ένα γονέα, υποβάλλοντας και την έγγραφη συναίνεση του άλλου, του οποίου έχει βεβαιωθεί το ιδιόχειρο της υπογραφής. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή της εξουσιοδότησης ούτε της έγγραφης συναίνεσης, απαιτείται ο διορισμός επιτρόπου και τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 1601 και 1602 Α.Κ. πρόσωπα κατά περίπτωση. Ως ανωτέρα βία νοείται κάθε γεγονός αιφνίδιο και απρόβλεπτο, που δεν μπορεί να αποτραπεί ούτε με άκρα επιμέλεια και σύνεση, εξαιτίας του οποίου ο ενδιαφερόμενος τελεί σε απόλυτη αδυναμία να επιμεληθεί των υποθέσεών του.

Στην ενσωματωμένη επί του εντύπου της αίτησης, υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86, ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα εάν έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τα αδικήματα της περίπτωσης α', παρ. 2, άρθρου 1 Π.Δ. 25/2022, καθώς και αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης ή εκκρεμεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα ή τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση που δεν έχει εκτελεστεί ή ένταλμα σύλληψης. Στην ίδια δήλωση καταχωρείται και η διεύθυνση κατοικίας του, καθώς και η ύπαρξη των ειδικών λόγων που επιτρέπουν την κατ' εξαίρεση χορήγηση διαβατηρίου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 Π.Δ. 25/2022, συνυποβάλλοντας τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα. Επίσης δηλώνει εάν κατείχε διαβατήριο, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3103/2003, το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.

Στην αλλοδαπή οι έμμισθες Προξενικές Αρχές, δέχονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, ή βρίσκονται εκεί για εργασία, σπουδές, τουρισμό ή λόγους υγείας. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται αυτοπρόσωπα από τους ενδιαφερομένους και εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι τα αυτά που κατατίθενται στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης τηρείται η ίδια διαδικασία, με εξαίρεση την αποστολή των δικαιολογητικών στην Διεύθυνση Διαβατηρίων και την επιστροφή αυτών με τα εκδοθέντα νέα διαβατήρια, η οποία και πραγματοποιείται με διπλωματικούς σάκους, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό ή βρίσκονται εκεί για συγκεκριμένους λόγους και είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, δύνανται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά κατ' εξαίρεση και στα Γραφεία Διαβατηρίων των τόπων προσωρινής διαμονής των στη χώρα.

Ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού που αιτείται σε προξενική αρχή την έκδοση διαβατηρίου, εφ’ όσον δε διαθέτει ελληνικό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του οποίου υποχρεούται να καταθέσει ως δικαιολογητικό, υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης από το δήμο ή την κοινότητα όπου είναι εγγεγραμμένος. Στο πιστοποιητικό και εφ’ όσον είναι ανήλικος κάτω των 12 ετών επικολλάται φωτογραφία και γίνεται βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, ενώ εάν είναι άνω των 12 ετών η επικόλληση φωτογραφίας και η ταυτοπροσωπία γίνεται μόνο εφ’ όσον δεν κατέχει εν ισχύ ελληνικό διαβατήριο.