Σχετικά με το διαβατήριο (διάρκεια, ισχύς κλπ)

Τελευταία ενημέρωση

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με το διαβατήριο (διάρκεια ισχύος, εμφανιζόμενα στοιχεία, κλπ).

Μέχρι πότε ισχύει το παλιό μου διαβατήριο;

Τα παλαιού τύπου διαβατήρια, που έχουν εκδοθεί από τις Νομαρχίες, θα ισχύουν έως και την 31-12-2006 (εκτός αν έχουν λήξει νωρίτερα).

Από 01-01-2007 ισχύουν μόνο τα διαβατήρια που θα έχουν εκδοθεί από την Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πόση διάρκεια θα έχει το νέο μου διαβατήριο;
  • Των ενηλίκων και τον ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας τους, δέκα χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης.
  • Των λοιπών ανηλίκων (έως 14 ετών), τρία χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης.
  • Το διαβατήριο που χορηγείται κατ’ εξαίρεση, έχει ισχύ 13 μήνες, όμως ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να το παραδώσει προς ακύρωση στην υπηρεσία που κατέθεσε το αίτημα πριν τη λήξη της ισχύος του, εφ’ όσον εκλείψει η αιτία για την οποία εκδόθηκε ή παρέλθει το χρονικό διάστημα για το οποίο άρθηκε το μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ποια είναι τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το διαβατήριό μου;

Στο διαβατήριο αναγράφονται τα στοιχεία προσωπικής κατάστασης του κατόχου, ήτοι επώνυμο, όνομα, ιθαγένεια, ημερομηνία και τόπος γέννησης, φύλο και ύψος του κατόχου. Το επώνυμο, το όνομα και ο τόπος γέννησης αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες.

Επίσης, στην ίδια σελίδα αναγράφονται η εκδούσα αρχή, ο αριθμός του διαβατηρίου, οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης αυτού, ενώ περιλαμβάνεται η εκτυπωμένη φωτογραφία του κατόχου.

Τέλος, περιλαμβάνονται η υπογραφή του κατόχου, καθώς και μέσο αποθήκευσης στο οποίο περιέχονται η φωτογραφία του και τα προσωπικά του στοιχεία.

Πότε τίθεται σε ισχύ η διάταξη για την τροποποίηση της διάρκειας ισχύος των ελληνικών διαβατηρίων από τα πέντε (5) στα δέκα (10) έτη;

Σύμφωνα με το Άρθρο 87 «Ρυθμίσεις για την έκδοση διαβατηρίου» του Νόμου 4962/2022 (ΦΕΚ 148/Α'/28.07.2022), η τροποποίηση της διάρκειας ισχύος των ελληνικών διαβατηρίων από τα πέντε (5) στα δέκα (10) έτη ισχύει για τα διαβατήρια που εκδίδονται από την 01.09.2022.

Τι γίνεται με το εκδοθέν διαβατήριο το οποίο δεν παραλαμβάνεται εγκαίρως από τον ενδιαφερόμενο;

Το διαβατήριο το οποίο δεν παραλαμβάνεται από τον ενδιαφερόμενο μέσα σε ένα εξάμηνο από την έκδοσή του, επιστρέφεται στην Διεύθυνση Διαβατηρίων και ακυρώνεται.

Τι γίνονται τα διαβατήρια ατόμων που απεβίωσαν;

Τα διαβατήρια που ανήκουν σε θανόντες παραδίδονται με την φροντίδα των συγγενών ή νόμιμων κληρονόμων, στις αρμόδιες αστυνομικές ή προξενικές αρχές και επιστρέφονται στην Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας όπου ακυρώνονται.

Έχει διαβαστεί 160349 φορές
Κλοπή ή Απώλεια Διαβατηρίου
Προηγούμενο άρθρο
Κλοπή ή Απώλεια Διαβατηρίου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.Το κατάλαβαΠερισσότερα
https://www.passport.gov.gr/inner.php/ajax